S-a dovedit în nenumărate rânduri că incendiile scăpate de sub control au un efect devastator, atât din cauza flăcărilor puternice, cât și a cantităților mari de fum și gaze toxice degajate. Când un astfel de incendiu izbucnește într-o clădire sau orice spațiu public, este vital ca propagarea să fie împiedicată pe cât de mult posibil, până la momentul în care se poate interveni pentru a lichida flăcările. Din fericire, la acest moment există mai multe soluții pentru prevenirea și limitarea incendiilor iar ușile rezistente la foc reprezintă una dintre ele.
Folosite cu precădere în spațiile publice, dar disponibile și pentru locuințe, ușile rezistente la foc sunt realizate din oțel galvanizat, având rolul de a împiedica propagarea flăcărilor dintr-o incintă în altă. Totodată, ușile rezistente la foc constituie și o barieră de netrecut pentru fumul și gazele toxice, care pot ucide chiar dacă flăcările sunt ținute la distanță.
Pentru a fi pe deplin eficiente, ușile antifoc au nevoie și de câteva accesorii pe care le prezentăm în cele ce urmează.
Ca orice ușă, și ușile antifoc au nevoie de un mâner pentru a le putea deschide și închide. În cazul de față, nu poți atașa un mâner pentru o ușă obișnuită, pentru că are un grad scăzut de rezistență la temperaturi înalte. Este nevoie de un mâner special, realizat tot din oțel, care nu se topește sub acțiunea focului și astfel nu face ușa inutilizabilă. Acesta se montează pe o placă galvanizată, la fel de rezistentă la foc, având și un design care îl face să arate bine din punct de vedere estetic.
Datorită materialului din care sunt realizate, ușile rezistente la foc sunt mai grele decât ușile obișnuite. Din acest motiv, au nevoie de un sistem care să asigure o închidere lentă, nefiind deloc indicat ca o ușă atât de masivă să se trântească. Totodată, o ușă de mari dimensiuni este greu de utilizat fără un mecanism de ajutor, având chiar și peste 100 de kilograme. Un astfel de sistem este amortizorul cu autoînchidere pentru ușile antifoc, dotat cu un mecanism hidraulic, care asigură autoînchiderea controlată. Alegerea unui astfel de dispozitiv se face în funcție de dimensiunea ușii, existând modele diferite care pot susține uși de la 20 la 130 de kilograme.
Este un accesoriu extrem de util în situații de urgență, când se impune evacuarea rapidă a unui spațiu în care se află multe persoane. În astfel de situații, oamenii se panichează și se îmbulzesc către ieșire, formându-se astfel busculare care blochează căile de evacuare. De multe ori, se întâmplă ca și ușile să se blocheze sau să fie încuiate, iar atunci situația devine de-a dreptul critică.
Barele antipanica previn blocarea ușilor, fiind montate pe partea interioară a acestora, atunci când ușile se deschid către exterior. Au montat pe interior un arc tensionat și sunt în legătură cu broasca ușii, pe care o pot descuia printr-o simplă apăsare. Astfel, dacă ușile sunt încuiate când este nevoie să se evacueze de urgență un spațiu, nu mai este nevoie de chei, fiind suficient să se apese bara antipanică, iar aceasta va debloca sistemul de închidere.
Acesta accesoriu este în strânsă legătură cu cel menționat mai sus, instalarea unei bare antipanică impunând și folosirea unei încuietori speciale antipanică. Aceasta se montează pe ușile de evacuare, putând fi deblocată de la interior în caz de urgență, așa cum am explicat anterior. Încuietorile antipanică au carcase galvanizate, iar piesele componente sunt realizate la rândul lor din materiale rezistente la foc.
Acestea sunt cele mai importante accesorii cu care poate fi echipată orice ușă rezistentă la foc, iar existența lor poate face diferența dintre viață și moarte.