Creativitatea, imaginația și aptitudinile artistice ale copiilor apar încă de la vârste fragede și pot fi îmbunătățite în fiecare zi, cu ajutorul părinților sau al educatorilor. Începând cu vârsta de 1 an, cei mici pot manifesta atenție sporită la o anumită muzică sau bucurie la vederea unor imagini colorate.
Astfel, chiar dacă prichindeii nu vor avea o carieră în domeniul artistic, acest simț trebuie încurajat constant, pentru o dezvoltare optimă. Vrei să afli care sunt modurile prin care poți dezvolta simțul artistic al copiilor? Ține cont de următoarele recomandări!
Ai un copil care reacționează de fiecare dată când îi pui muzică sau zâmbește la auzul unui anumit gen muzical? Ar fi bine să-i încurajezi aceste aptitudini și să nu râzi de el atunci când încearcă să cânte, deși poate suna comic.
În acest sens, poți achiziționa jucării care produc zgomote sau instrumente muzicale în miniatură, precum un xilofon. Aceștia pot fi primii pași către învățarea unui instrument adevărat sau o soluție utilă și distractivă pentru petrecerea timpului liber. Copilul va fi încântat!
Îl poți ruga pe cel mic să cânte melodia preferată, iar tu să-l acompaniezi. Jucăriile sau instrumentele muzicale educative îi ajută pe copii să-și dezvolte simțul artistic, dar și abilitățile muzicale și cognitive.
Un alt mod de a dezvolta simțul artistic al copiilor implică folosirea de către cei mici a creioanelor, a acuarelelor sau a cariocilor. Cumpără aceste obiecte pentru ei încă de la vârste mici și învață-i să le folosească, indiferent dacă pictează sau colorează pe o foaie sau pe o tăbliță metalică.
Este important să optezi pentru materiale de calitate și culori diferite, astfel încât micuțul să le poată combina până când obține nuanța preferată. La fel de utile sunt și cărțile ilustrate sau caietele de desen. Îl poți ruga pe copil să deseneze animalul preferat, copacii sau o mașină în nuanța care-i place.
Chiar și o simplă cretă este utilă pentru copiii care pot realiza desene pe asfalt. Ce poate fi mai distractiv și mai educativ pentru micuții exploratori?
Nu în ultimul rând, ai la îndemână și poezia sau teatrul care sunt apreciate de copii și înțelese cu ușurință. Dacă observi că micuțul este pasionat de rime ușor de reținut, investește în cărți de poezii pentru copii, în funcție de vârsta lui.
Teatrul de păpuși este o variantă care îl învață pe copil să se exprime, să-și gestioneze emoțiile și să lucreze în echipă. Așadar, încurajează-l să aibă roluri la serbare sau să participe la jocuri teatrale, mai ales dacă îl vezi pasionat de acest domeniu.
În plus, poți să creezi alături de micuț povești interesante, după cartonașe cu ilustrații din povești. Jocurile simple cu litere sau jocurile de scrabble sunt alte variante interesante pentru dezvoltarea simțului artistic și îmbogățirea vocabularului. Când cel mic mai crește, roagă-l să țină un jurnal și să scrie povești care îl animă.
Nu este dificil să dezvolți simțul artistic al copiilor! Ai în vedere sfaturile noastre și încurajează-i pe cei mici să-și exprime pasiunile, în toate etapele de creștere, indiferent dacă alegi un instrument muzical sau o paletă de culori. Aceștia îți vor fi recunoscători.